top of page

The perfect picture

Uppdaterat: 15 aug. 2019

En bild säger mer än tusen ord sägs det, men vad krävs för att fånga det perfekta tillfället?

Waves i Noosa Australien
Noosa, Australien -16 (GoproHero4)

Jag har under mina resor byggt upp ett väldigt stort intresse för film och fotografi. Det var till en början och har kanske aldrig blivit på systemkamera-nörd nivå utan bara med mobilkamera lite on-the-go så där. Tycker fortfarande om att istället för att jobba fram den perfekta bilden, bara fånga den när den dyker upp, därför kommer alltid en mobil vara mitt främsta val av kamera. På senare år kommer nog inte många av mina vänner hålla med mig då de jämt är beredda på att mobilkameran plockas fram så fort maten serveras eller när något annat kameravänligt dyker upp.


Dock dök det upp en konkurrent mot mobilkameran för ett par år sedan med namnet Gopro. Detta var inget jag hakade på direkt utan jag lät som vanligt min allt mer tekniskt hungrige vän ”apan” slänga pengar på detta för att sedan muta mig till ett par lån.

Det blev kärlek vid första ögonkastet och en ny era tog sin början. Förutom den helt galna filmkvalitén, fisheye funktionen och det stöt och vattentåliga skalet, fann jag funktionen som skulle förändra mina bilder för evigt. Funktionen jag talar om är förstås ”grab photo from video”.

Jag behövde inte längre ”fånga” bilden utan kunde helt enkelt filma allt och sedan i efterhand i lugn och ro välja ut det perfekta ögonblicket när vågen precis böjde sig i solskenet och hämta ner en högupplöst bild, game changer! Nackdelen med detta är att jag fortfarande har enormt mycket material från tidigare resor som jag inte hunnit gå igenom.


Idag har jag en Gopro Hero 4 och en Hero 6. 4:an använder jag till grovjobbet där risken att förstöra/tappa/supa bort den är som störst samtidigt som ett par ovärderliga extra delar endast funkar med den och inte den senare versionen.

6:an är till för finliret där jag vill ha den skarpaste videon och med en inbyggd stabilisator kan den göra saker som den äldre tyvärr inte klarar.


Hero 6 är även vattentät ner till 10m utan dykarhuset som skyddar 4:an. Själv tog jag ner 6:an till 20m, då jag trodde att man kunde dyka med den. Trycket blev för stort och det gick inget vidare, men den överlevde i alla fall 😊
I och med att Instagram växte fram och att bildhanterings apparna blev allt fler började tankarna dyka upp om att man kanske ändå skulle ta och skaffa en systemkamera. Klart man vill kunna skapa dessa foton man endast ser i tidningar själv. Men efter långt övervägande insåg jag att jag aldrig skulle släpa runt på en stor turist-klump, endast för att skapa bilder man ändå kommer hyfsat nära, med dagens mobilkameror.


Istället gick jag emot mina tidigare riktlinjer och investerade innan ”apan” denna gång, i en annan typ av klump som ÄR värd att släpa med sig. Just därför att man med denna kan skapa sådant andra kameror inte kan. Jag talar förstås om min nya familjemedlem; drönaren DJI Mavic Pro Platinum, GAME CHANGER AGAIN!
Behöver jag ens sälja in denna?

Radiostyrd, Check!

Kan flyga upp flera hundra meter upp i luften och filma, check!

Följer efter dig med hjälp av en ”tracking funktion”, check!

Helt sjukt jävla as cool, CHECK!


Så, sedan i januari detta år har en ny värld återigen öppnats för mig och jag kommer under det kommande året ta mina bilder och filmer till helt nya nivåer än tidigare möjligt.

Visst, det är en del regler som måste följas, kan t.ex. inte ratta in den på Arlanda för att ta närbilder på plan som lyfter eller skicka ut den för att se vad grannarna ovanför tittar på för film.Men med tanke på att allt fler och fler av dessa drönare säljs, kommer lagstiftningen bli hårdare på många håll i världen. Jag var t.ex. tvungen att skaffa en licens från FAA för att få använda den i USA i sommar. USA som redan har förbjudit drönare i samtliga av sina naturreservat har även en lag som sätter stopp för resor över 120m i hela landet.


Det kommer bli riktigt klurigt att navigera i Los Angeles luftrum då även helikopterplattor klassas som flygplatser i USA och är strikt förbjudna, lär ju finnas ett par plattor i LA hehe

Jag får helt enkelt dröna så pass mycket man kan innan det är för sent :)

Drone in Palma Spain
Colònia de Sant Jordi, Palma, Spain -18 (DJI Mavic Pro)

//

Kommentare


bottom of page