top of page

Monaco Grand Prix

Monaco, Maj 2019


Formel 1? Som typ all annan sport vet jag Inte ett skit om detta, eller jo Lewis Hamilton ska vara bra, de kör racerbilar och Ferraristallet är inte längre bäst.


Enligt Wikipedia:

Formel 1, förkortat F1 (engelska: Formula One), är tävlingar på asfalterade banor med ensitsiga formelbilar. Samtliga tävlingar i sporten ingår numera i världsmästerskapet i Formel 1, vars officiella namn är FIA Formula One World Championship. Varje tävling benämns Grand Prix (GP), där förare och konstruktörer kan vinna poäng i de båda klasserna, som sedan summeras för att avgöra vinnare för respektive säsongs FIA Formula One World Championship.


Så, nu när ni vet lika lite som jag beger vi oss till en av dessa tävlingar, nämligen Monaco Grand Prix.


Vägen till Monaco

Vi vaknade upp i Antibes, solen sken och vi var på gott humör trots den kanske inte så vilda dagen i Cannes kvällen innan.

Kameleonten tog sig ut på en löprunda samt för att hitta morgon föda, själv låg jag kvar, gillar generellt att träna på semester, men denna dag fick de va, jag behövde sova.

Väcktes andra gången av att dörren slog igen, frukost på ingång! Färsk baguette, kokt skinka och nån fräsig marmelad på jordgubbar och hallon. Vi passade även på att följa upp med en flaska Pommery och färsk apelsinjuice, Mimosa style ;)


Under frukosten plockade jag även fram drönaren för ett andra försök till sköna bilder från ovan. Dagen innan hade nämligen min flygande farkost blivit attackerad av måsar, tur att man är rutinerad, lyckades undvika attackerna genom att flyga oförutsägbart och jag kunde landa drönaren innan attacken fullbordades.

Jag startade drönaren och stack upp fort som fan till 120m, so far so good, men sen märkte jag att måsjävlarna organiserade sig, nu var de inte två utan fyra! Så länge jag låg så pass högt upp var det lugnt, men visste att jag förr eller senare skulle behöva krångla mig förbi måsspärren.

Mycket riktigt var de på hugget, jag fick planera min färd, men de attackerade tidigare än jag trott…lyckades till slut landa på taket efter mitt livs bästa körning! Hjärtat pumpade, måsarna surade och jag fick ge upp Atibes, jag hann i alla fall få ett par bra bilder, varav denna var den klart bästa hahaha:


Nu tappade jag fokus lite, var tvungen att berätta om måsarna :)


15:10 gick starten för årets Grand Prix i Monaco. Vi lämnade Antibes tillräckligt i tid för att hinna dit innan starten, förväntningarna var skyhöga, men på vägen dit verkade allt vara som vanligt, konstigt? Ingen hype? Direkt trodde vi kvällen skulle sluta som Cannes-kvällen, var är alla människor liksom?

Men, när vi svängde in i Monaco började vi se lite folk och efter en tvär kurva likt bokstaven S, uppenbarade sig folkmassan. Inte en meter var ledig, alla trängdes för att från toppen av berget få en skymt av alla skrikande racerbilar.


Idiotiskt nog hade vi inte räknat med överfulla parkeringar i precis hela Monaco. Ett stort tack till Mercedes för fina navigationssystem som föreslog parkeringar till höger och vänster vilket gjorde att vi hann parkera precis innan starten.

Dock var vi fortfarande nästan på toppen av berget och vi insåg att vi inte skulle hinna. Har du någonsin varit i Monaco så förstår du vad jag menar, det är jääävligt brant och har du oturen att parkera på toppen, blir det en bit att kriga sig tillbaka!

Så här i efterhand gjorde det ingenting att vi missade starten, upplevelsen lyftes något när vi sakta krigade oss ner för berget då motorljuden kom närmre och närmre, hypen byggdes upp!


Vi var här, vi hade krigat med parkeringen och en kortare bergsklättring, kanske just därför det kändes extra skönt!


Grand Prix 2019

Denna tävling var den första jag upplevde live och insåg snabbt att det inte är mycket till publiksport. Superbilarna susar förbi i 300km/h om du inte står placerad i en snäv kurva vill säga, då går det kanske något lugnare.

Trodde inte jag skulle bli så pass imponerad av ljudet som jag blev, hela Monaco ekade av galna motorljud tätt följt av en uppspelt och glad publik.

Man kunde dock känna att stämningen inte var 100, kanske var det förhoppningar inför kvällen, tävlingsandan och alla som krigade för att få en så bra plats som möjligt.


Tävlingen slutade med att Lewis Hamilton och Mercedesstallet vann, Ferrari kom på andra plats och Mercedes spikade även den sista pallplatsen genom lite tur.


Tydligen var detta resultatet alla hade hoppats på för vid 17-snåret översvämmades gatorna av en partystämning likt något jag aldrig sett förut. Trycket ökade i takt med antalet champagnekorkar som flög genom Monacos luftrum och på bara 10 minuter hade det lilla landet förvandlats till stor jävla fest karneval!


Vi placerade oss vid en utomhus bar som verkade ha bäst vibe och när gatorna fylldes insåg vi snabbt att vi dragit jackpot! Vilken kanonkväll! Vi drack Monaco Spritz på löpande band, rökte Cohibas och minglade med människor från hela världen. Stämningen var på topp! Min uppgift i sommar blir helt klart att lyfta Monaco Spritz:en till skyarna, let’s do this sommar Sverige, är vi inte lite färdiga med Aperol?!!Något både jag och Kameleonten har gemensamt är det stora intresset för det sociala spelet, och genom flera år av övning känns det som att vi vet var vi har oss själva och att navigera genom de sociala koderna känns inte längre lika svårt.

Menar självförtroende, skratt och leenden lockar människor som gratisshots lockar småkidsen på grisresorna i Grekland.


Grand Prix kvällen i Monaco bjöds på många skratt och många möten med stökiga, trevliga, odrägliga och superhärliga människor. Vi hade snubben från Amsterdam som erbjöd sängplats under kommande trancefestivalen, eller var det Pride? Vi hade irländarna som efter några groggar för mycket sket i biljetterna och stannade kvar, servitrisen som favoriserade oss och fyllde på glasen så fort de var tomma och sen hade vi såklart my people…the Aussie people!

Minns inte allas namn men de var ett skönt gäng på fyra australiensare, vi hittade ytterligare fyra och vips satt vi och käkade middag med två aussie gäng som aldrig träffats förut. En hel del skratt, galna konversationer och många fina poäng till det svenska folket för att vi är så jävla underbara och trevliga haha ;)


Kvällen gick mot sitt slut, alla hot-shots blev för mycket för vissa och ”G’day mate” folket droppade av en efter en. De som fortfarande kunde stå bjöd in oss till en båt som låg fint placerad i hamnen, den hade ett stökigt namn, minns inte riktigt, kan ha varit Squid, Calamari II eller något annat sjödjur hahaF1 i Monaco är en folkfest som uppenbarligen är så mycket mer än bara en samling motorentusiaster som gillar full speed och skumpa. Kan varmt rekommendera ett besök om du gillar fest och mycket folk på en liten yta :)


Vi hann inte med så mycket mer i Monaco, kanske smiter man förbi igen på vägen tillbaka, vi får se, denna resa är ganska öppet just nu :D


Vi vaknade upp smått bakis efter en efterfest till klockan 05:00, det var mulet och regn låg i luften, vi checkade ut från takvåningen i Antibes (se nedan lite blandade bilder från staden) och satte siktet mot Saint-Tropez.


//

Comments


bottom of page