top of page

Hong Kong (Del1)

Uppdaterat: 30 dec. 2018

"Det väldoftande sundet"

Nan Lian Garden Hong Kong
Nan Lian Garden, Hong Kong -18 (IphoneX)

Efter flera långa och besvärliga resor till min kära syster i Melbourne, Australien har jag lärt mig vikten av att ta ett stopp på vägen som jag kanske inte annars skulle ha besökt.

Nu råkade Hong Kong ändå stå ganska högt upp på listan, så ett par dagars shopping och turistande innan myset med Aussie-familjen fick det bli.


Väl på Arlanda kunde besvikelsen av att spendera timmarna innan flyget på den trötta Terminal 2, botas med Swedavias egna transfer buss. Denna har utan min vetskap transporterat lämmeltåget av semestrande svenskar mellan terminalerna sedan flera år tillbaka, bara trycka på en knapp så kommer bussen. Menar vem orkar promenera de, enligt mina kollegor: 2 min som egentligen är 20 min småspringande? Inte jag, för ja kan ta bussen!


Lounge access

Sedan början av 2013 när resandet eskalerade för mig, förstod jag snabbt vikten av att vänta in flyget på världens otaliga flygplatslounger.


Priority pass

Med Priority Pass har jag njutit av bekväma fåtöljer, gratis mat och sprit i alla möjliga flygplatser runt om i världen. Vissa bättre än andra, men alltid bättre än en överbefolkad, svettig vänthall utan vare sig AC eller Wifi. Snobbigt tycker vissa, men på ålderns höst betalar jag gärna för saker som förhöjer min resa, saker jag kanske inte prioriterade som ung. Samtidigt, priset på torra mackor eller muffins som serveras i vänthallar runt om i världen kan knappast tolkas som prisvärda och jag tjänar nog in mina lounge pengar ganska snabbt genom att undvika dessa.


American Express by Pontus

Arlanda har de senaste åren haft ganska tråkiga lounger, men som tur är för mig har American Express öppnat en alldeles egen sedan några månader tillbaka. Loungen ligger inuti restaurangen Pontus In The Air och är av högsta klass när det gäller både mat och service. Gratis är ordet och du äter dig rejält mätt under frukost, lunch och middag, dock föredrar jag lunchen.


Prioritera tid framför cash?

No1 lounge Heathrow Airport

Innan jag väljer en resa spenderas många timmar framför datorn i letandet efter den perfekta flygresan. Vad ska man prioritera? Kort flygtid? Bra pris? Känt flygbolag? Jag brukar som de flesta försöka väga in det mesta, jag tar t.ex. hellre ett längre mellanstopp en två kortare. Har man lounge access på flygplatsen man landar på så är det inte super hemskt att sitta där ett par timmar samtidigt som man sparar tusenlappar.


För att ta mig till Hong Kong valde jag ett flygbolag som hette Cathay Pacific, efter en snabb Google sökning insåg jag att detta flygbolag främst flög till och från Hong Kong. Jag valde att stanna 2,5 timmar i London för att få ner priset rejält, detta kombinerade jag och flickvännen genom lite lyx shopping och lounge häng. Taxfree i London är förövrigt den bästa i Europa så passa på om du råkar hamna där!




The Ritz-Carlton Hong Kong

Planet landar runt kl 16:00 i Hong Kong, utmattad av de tre filmer jag såg istället för att sova letade vi oss fram till första bästa taxin som var villig att köra oss till hotellet.

I stadens högsta skyskrapa ligger hotellet som vi sätt fram emot i veckor, The Ritz-Carlton! Man får vad man betalar för och hotellets oklanderliga service utmärker sig redan vid ankomst då personalen förhandlar ner taxi-priset mot den annars sedvanliga ”du blir alltid lurad när du tar taxi från flygplatsen” priset samtidigt som de plockar ut våra väskor.



The Ritz Carlton Hong Kong
The Ritz Carlton Hong Kong

Redan i foajén möts vi av hotellets fantastiska känsla för detaljer då husdoften kallad ”Black Orchid” som framtagits just för detta Hotell når näsborrarna, lite kuriosa är att namnet Hong Kong betyder "Det väldoftande sundet".

Känslan av lyx och kvalité gör sig sedan återigen påmind under incheckningen då vi efter att fått varsin varm handduk serverades ett fantastiskt pepparkaks-te.


I de flesta fall när jag bokar hotellrum, brukar jag ta ett enkelt rum för att sedan försöka förhandla till mig en uppgradering på plats. Alla hotell hanterar detta beteende olika, men en dyrare priskategori på rum finns nästan alltid då det oftast är högst tryck på de enklare rums alternativen. I detta fall behövdes varken förhandling eller mutor då vi bokade hotellet genom Amercian Express egna resebyrå, vilket innebär att man då får både rums uppgradering i mån om plats, frukost samt 100 dollar att spendera på hotellet. Men såklart gjorde den fantastiska personalen på Ritz-Carlton det lilla extra ändå och uppgraderade oss flera kategorier istället för bara en.

Rummet vi vart tilldelade var nog det bästa jag någonsin upplevt, 50 kvm, högst upp i ett av världens högsta hotell, lägg till en fantastisk utsikt av Victoria Harbour och ett stort badkar och du har ett fulländat rum 😉


Deluxe rum med utsikt över Victoria Harbour
Deluxe rum med utsikt över Victoria Harbour

//


Comentarios


bottom of page