top of page

Drömmen om NYC

New York, April 2019


In New York,

Concrete jungle where dreams are made of There's nothin' you can't do Now you're in New York These streets will make you feel brand new Big lights will inspire you Let's hear it for New York, New York, New York

- Alicia Keys


Ni kanske känner igen sångtexten? Om inte är det dags att surfa in på Spotify eller liknande! Skriv: Empire state of Mind med Jay-Z och Alicia Keys. VIBEZZZZ!!


Första gången jag besökte NYC var runt 2015 och om jag skall vara ärlig, levde inte staden upp till mina skyhöga förväntningar. Inte ens i närheten!

Jag är 100% säker på att min besvikelse grundade sig på alla Hollywood filmer/serier som förskönat bilden av New York i årtionden.

Jag menar, om man vid ett eller flera tillfällen ”råkat” zappa förbi tv-serier som Vänner, Sex & The City eller Gossip Girl, där alla målar upp en liknande bild, är det ju lätt att helt enkelt tro på det.

Ni vet vad jag menar, åker man dit när det är kallt då skulle det vara den ultimata julstämningen som i Ensam Hemma II , var man där på våren skulle varje fikapaus eller lunchbesök kännas som i Sex & The City och råkar man hamna i staden på sommaren, då skulle man njuta av utomhusbio i centralpark som alla dussintals romcoms haha. Har jag missat nått?


Fåniga drömmar kanske och uppenbarligen inte så nära verkligheten som man skulle önska, eller?


Mitt första besök var just på vintern, runt januari - februari. Det var iskallt, det luktade skit från alla sopor som slängs ut på gatorna varje kväll, taxiresor var dyra och jag fick ingen riktig koll på var i staden jag befann mig. Ibland är det skönt att vallas runt av någon som kan mer om staden på semestern, men just då blev det bara stressigt.

Visst det fanns vissa ljusglimtar, t.ex. när solen hälsade på under besöket på Brooklyn Bridge eller solnedgången från Empire State Building, men jag fattade inte hajpen!


Samma känsla fick jag under mitt andra besök något år senare, jag ville verkligen älska staden på samma sätt som så många andra verkar göra det, men tänkte sen what’s the point? Det finns så många andra platser i världen som jag älskar och föredrar så varför åka hit igen när jag inte trivs? Jag sa till mig själv, åk hit någon gång igen när det är lite varmare, en sista chans, tills dess får jag ogilla staden och alla New York-fans får ha den för sig själva! #bitter #besviken


Återkomsten, April 2019

Då var det dags för tredje besöket, en långweekend stod på menyn med hopp om att få uppleva NYC med lite sol.

Det började bra! Vi landade runt 11:30 på JFK och möttes av solsken, tyvärr såg vi bara solen genom fönstret till en början eftersom den enormt långa kön genom tullen tog timmar.

Ett tips är att ha med sig vatten och snacks samt förbereda sig för det värsta….det går verkligen inte snabbt!


Visum eller ett så kallat ESTA kan du skaffa på länken nedan, det kostar $20 och är giltigt i tre år från den dagen du får det godkänt. Det finns resebyråer som gör detta åt dig, men priset landar då runt 1000kr vilket känns väldigt onödigt eftersom det är så pass enkelt, finns tom ansökning på svenska. För oss svenskar är processen relativt enkel. Du ansöker online och blir beviljad inom 24 timmar, om du inte har något brottsregister vill säga 😉

Det du ska förbereda för din ansökan förutom namn och passuppgifter är information om var du kommer att bo första natten i USA, denna adress kan du även uppdatera efter du blivit godkänd.



Efter två timmar i kö hämtade vi våra väskor och knatade mot taxistoppet. Priset in till stan varierar inte så mycket mellan de olika taxibilarna dock kan du åka på en smäll om du tar en Uber som väljer dåliga vägar 😉 #beentheredonethat


Denna resa var typ första gången solen värmde mig i New York, det kändes så jävla bra, jag hade hopp om att staden skulle svepa iväg mig på lyckotåget denna gång. This is it liksom, sista chansen NY. Jag kände mig även lite extra hypad av att få maxa min nya Panasonic Gh5, en kamera jag drömt om länge!


Koja eller Slott?

Stor stad, med sjukt många hotell, så var ska man bo??

Ja, i denna stad är jag ingen expert, men ett råd är att bo där du tror du kommer befinna dig mest, vill du se allt, ja då spelar det nog ingen roll, du får räkna med att promenera en hel del eller spendera tid i taxi. Jag personligen hade inte valt att bo vid turistfällan på Time Square, utan hellre runt SOHO, men det är en smaksak, nedan kan du se vilka hotell jag tidigare testat:


Om ni tidigare läst mina blogginlägg så vet ni att jag kan vara ganska kräsen när det gäller hotell, både jag och min flickvän kan verkligen uppskatta att spendera tid på boendet, vilket medfört att vi kanske inte tar de allra billigaste alternativen. Man ska iofs inte dra parallellen att dyrare hotell betyder bättre hotell, men har man rest runt lite i världen, börjar man snabbt fatta hur prissättningen av rum fungerar i olika städer.

Detta betyder absolut inte att jag missat att övernatta på en och tvåstjärniga boenden, men på senare år föredrar jag helt enkelt lite högre standard.

Läs alla mina hotell recensioner här: Hotell


Just i New York tycker jag priserna är orimliga! Inte högre än i andra storstäder kanske, men du får verkligen inte det där lilla extra om du betalar lite mer. Ska ditt rum sticka ut ur mängden, ja då kan du räkna med minst 4lax natten.

Annars får du ett vanligt, något slitet rum, med den där tråkiga heltäckningsmattan.


Denna resa valde vi att bo på The Redbury av den enkla anledningen att vi skulle spendera mest tid i Midtown under vår långhelg i staden.

Inget high-end hotell direkt, men när vi valde för/nackdelar kändes det prisvärt! Skulle förmodligen inte bo där igen dock.

Läs recension här.



Promenera mera

Första dagen stod ingenting speciellt på schemat, vi hade lite instaspots vi ville kika på när det gällde lunch och tänkte sedan dra förbi en gammal bar-favorit.

Lunchvalet blev Wolfnights, som ligger i området Lower Eastside. Enligt bilder, sjukt smaskiga wraps i hembakat bröd. Nja, resultatet var sådär, tror vi är ganska bortskämda i Sverige när det gäller wraps för denna fick bara typ 3/5 i betyg. Den såg helt enkelt godare ut!


Efter lunchen strosade vi runt, fan jag började gilla staden ändå 😊

Efter en trevlig promenad i vårsolen kom vi fram till en bar vi tidigare besökt i hjärtat av Meatpacking district, nämligen takbaren Top of The Standard inuti hotellet The Standard High Lane.

Detta är en bar som placerar dig högst upp i hotellet med fantastisk utsikt över staden och Hudson River, att baren samtidigt har riktigt bra cocktails gör knappast saken värre ;)


Schhhhh.....speakeasy!

När kvällen börjar närma sig och suget på en riktigt grym drink kommer smygande, ja då har du väldigt många alternativ att välja på.

Om du söker efter en utsikt tillsammans med spriten, då funkar Bar SixtyFive at Rainbow Room vid Rockefeller Plaza alldeles utmärkt, dock är en reservation att rekommendera så du slipper stå och hänga vid baren som annars är ganska tråkig.

Här finns bland annat en Absintcocktail för typ 3500 spänn!!


Om du istället gärna hänger i en grym AW-miljö när du sveper drinkar då bör du bege dig till utkanten av Korea Town och The Nomad bar. Sjukt bra stämning, spännande cocktails och en cool miljö utlovas.


Men! Du kanske är kräsnare än så, kanske är du som jag och gräver djupt i Google sökningarna innan du bestämmer dig för den perfekta baren. Då ska jag göra det enkelt för dig, kanske bryter jag mot den oskrivna "speakeasy"regeln, men va fan, skit samma ;)

Baren du skall försöka hitta tänker jag inte nämna, vi kan kalla den AB, nämner du det för taxi chauffören, kommer han förmodligen skaka på huvudet, men adressen är 134 Eldridge Street som ligger i utkanten av Lower Manhattan.


När du kommer fram ger det ingenting att leta efter en bar, du skall istället leta efter en dörr med två diskreta bokstäver på "AB", när du hittat dörren så ringer du på ringklockan. En man med förvånat ansiktsuttryck kommer öppna dörren, han kommer titta på dig frågande, du svarar helt enkelt att du är där för drinkarna. Förmodligen är det redan fullt, du lämnar då mobilnr för att senare få återvända när en plats blivit ledig, de vill inte ha en kö utanför dörren pga speakeasy grejen, de ska vara lite hemligt :)


Väl på insidan möts du av en liten bar med ca 30 platser, det finns inga drinkmenyer att tillgå utan du förklarar helt enkelt bara vad du känner för just då eller vad du gillar, bartendern kommer därefter skapa något speciellt just för dig.

I nästan varje storstad jag besökt har jag ett favoritställe för cocktails, alla udda, grymma och noggrant valda. Nästa gång du reser så hojta till, kanske har jag stället som gör din semester i just din favoritstad! ;)


Fettfrossa eller sallad?

Ännu lite svårare än var du ska skåla är var du skall äta, jag menar var börjar man ens?

Vissa platser ligger helt enkelt utanför Googles kontroll och New York är en perfekt exemplar om var t.o.m googling blir svårt, jag menar hur lätt är det? "Best Sushi, Burger, meat place in New York?" vilket du än väljer så kommer du få 100 förslag. Om du inte har någon lokal guide får du helt enkelt testa dig fram, själv hade jag fått ett par förslag, men de andra blev chansningar, här har du några av dem:


Brunchen på Jack's Wife Freda kan verkligen rekommenderas, maten var bra, men stämningen bättre. Här kan du inte boka bord utan det är först till kvarn som gäller, detta betyder i New York-mått att du helt enkelt står utanför och köar i nån timme. Jag vet vad du tänker! FUCK THAT! Men vädret var bra, kön var underhållande då alla minglade fritt och det blev bra stämning redan där, kanske hade vi bara tur :) men när det var vår tur fixade servitrisen ett av tre bord på uteserveringen och maten intogs i perfekt vårvärme. Klart värt väntan!


The Polo bar var visserligen ett par år sedan jag besökte sist, men gillade maten och stilen på stället med Amerikanska rätter och cocktails, dock är väntetiden mellan 1-2 mån om du inte råkar känna någon på insidan ;) så planera väl.


Delicatessen i SOHO har utmärkta Moscow Mules och Mac&Cheese, men thats about it, jag hade inte tagit några omvägar för att komma hit.

Ett besök på Habana Outpost kan jag tänka mig är perfekt en varm sommardag då en Mojitoslushi kommer sänka kroppstemperaturen rejält för att sedan höjas igen med en het majskolv. Själv var jag här en kall februari kväll, men menyn funkade lika bra för de :)



Om det är snabbmat du är ute efter så behöver du inte gå hungrig, det enkla och mest korrekta valet är enligt mig Shake Shack, ta ett bar kycklingburgare vett ja :)

Till min nästa resa lovar jag att gräva djupare i NY:s mat-mecka för det finns säkert en hel del grävande att göra här. Blir ibland lätt så att man bara tar något som ligger nära till hands eller att man klipper en pizzaslice från ett av alla 1000 ställen som serverar dem längs gatorna.


Turisthatten på

Vad är en resa till NYC utan lite turistande? Finns antagligen ändlöst med ställen om man haft staden på en pedistal ett tag men nedan har du dem jag prioriterade :)


Empire State Building

Utsikt är för mig ganska lätt att köa för när det gäller turistattraktioner och Empire är inget undantag, långa köer i foajé, trappor och för att komma ut på toppen, men WOW vilken utsikt. Kan rekommendera att besöka byggnaden vid solnedgång för bilderna jag tog då...ja de var sjuka!


Brooklyn Bridge

För den fotointresserade är detta ett måste, att inte ha en bild från bron i fotoalbumet kan inte tillåtas hehe! Förena nytta med nöje, en uppfriskande promenad över bron samtidigt som kameran smattrar på. För mig var detta i alla fall värt utflykten, skulle t.om kunna tänka mig att göra det igen :)


Statue of Liberty

Detta var inte ett lika lätt beslut för mig att ta, en båtfärd innebär oftast att man får räkna bort ganska mycket tid av dagen och hade hört att köerna skulle vara gigantiska. Ett råd här är att boka biljett på nätet, då hamnar du tydligen i en bättre kö som gjorde att 30min väntan bara blev 10min, väl på båten stekte solen och jag hade faktiskt en riktigt mysig båtfärd ut till frihetsgudinnan.

Väl på plats fick man varsin "bärbar tourguide" som man kunde lyssna i när man passerade delar av ön, användes dock inte så frekvent om ja ska vara ärlig


Det kostar givetvis extra ju närmre frihetsgudinnan du vill komma, men vi kände oss nöjda med baspaketet vilket även inkluderar en tur till Ellis Island om man känner för det.



Fick en galet snygg bild när fåglar passerar Frihetsgudinnan och min resepolare T-rex fick även han en riktigt bra bild haha


Jag tänker avsluta detta inlägg med turistattraktionen som till slut fick mig erkänna hur underbar denna staden verkligen är, jag talar så klart om Central Park.

Hit kommer du för att ta det lugnt, promenera, fota eller varför inte bara med en picknickkorg? Första gången jag besökte New York var jag här och åkte skridskor, det var faktiskt kul om inte lite klyschigt, hade inte åkt på riktigt länge, det var dock svinkallt. Även på min andra trip var jag här och promenerade, då var det också svinkallt och regnade.

Men nu, nu var det sol och jag förstod verkligen varför folk älskar NYC.



Det var inte bara p.g.a. av Central Park, men uppenbarligen hade vädret en ganska stor påverkan på staden. Det var speciellt en sekvens där i parken som jag kommer att minnas...


Där låg hon med sitt huvud i mitt knä, hon log, vi skrattade, från hennes synvinkel måste bilden ha delats mellan mitt stora huvud och himlen. Vi pratade om livet och om allt vi upplevt tillsammans på så kort tid, vi pratade om tacksamhet och att inte ta någonting för givet, där satt vi på gräset mitt i Central Park och tittade på människorna som verkade ha längtat efter sol lika mycket som oss, vi njöt.

Vi såg solen gå ner bakom skyskraporna, det var dags att gå, vi sa inget utan bara reste oss upp, tog på oss jackorna och började promenera över gräsmattan.


Hon tittade på mig och log, ett leende jag väl kände igen, ett leende som betydde vinst. Hon visste att jag visste, hon hade äntligen fått över mig på sin sida, jag hade blivit en New York lover precis som hon!


Mission accomplished, I guess ;) #dimondsareforever



/// The Winger

bottom of page