top of page

Saint-Tropez, Del 3


Man kan knappast skriva om Saint-Tropez utan att nämna Birgitte Bardot, vars liv till stor del bidragit till hur staden utvecklats de senaste 60 åren.

Den då 22-åriga aktrisen besökte staden 1956 för inspelningen av Och Gud skapade kvinnan och bara några år senare hade staden förvandlats från en liten fiskeby till en internationellt känd lekplats, för de rika och berömda.

Än idag är många av de platser som hon besökte kultklassade och A-listade för både jet setters och invånare.

En kul anekdot är att både Picasso och Matisse fick inspiration av den lille fiskebyn på 40 och 50-talet, men ingen av dem kunde skapa samma uppmärksamhet som kvinnan som "uppfann" att sola topless gjorde. Hon blev en symbol för nytänkande kvinnor och blev en av de mest fotograferade personerna i världen under slutet av 50-talet.


The Winger badar

Efter ett svalkande bad går du från vattnet till solstolen/handduken och fortsätter sola, låter detta normalt? Självklart! Så var dock inte fallet för lille Charlie direkt, det värsta han visste var att ha sand mellan fötterna vilket resulterade i att han tvingade föräldrar eller syster att bära honom från vattnet till handduken :P

Insåg senare att världen inte alltid ger dig vad du vill och att det finns nackdelar med att växa upp, numer är det ingen som bär mig till handduken och sand mellan fötterna är något jag fått leva med, skulle ha njutit mer när jag kunde. Blir dock fortfarande löjligt glad när det finns små byttor med vatten eller en slang för avsköljning när du lämnar stranden för strandvillan eller bilen.

Nästa gång du är på stranden med mig så kan du hålla ett öga på vad jag gör när vi lämnar stranden, hade lätt offrat gruppens sista flaska vatten för att skölja av fötterna innan vi hoppar in i bilen, keep your water close haha.


fötter på stranden
Torra fötter i sand = ok

När vi ändå är inne på ämnet kan det vara bra att veta vart man ska bege sig om ett strandbesök står på agendan under vistelsen i St-Tropez.

Personligen tycker jag inte stränderna är någon höjdare i området, och så länge du inte har en fet båt att bada från kommer du förmodligen bli besviken vart du än hamnar, så länge detta inte är den första stranden du någonsin besöker :)

Vill du bada supercentralt finns det två alternativ, men dessa är inga jag rekommenderar, den ena är Plage de la Bouillabaisse som ligger vid infarten till staden och den andra är en liten strand som du finner bakom Hotel Byblos, vid restaurangen Les Graniers.


Ett seriösare strandliv finner du efter en bilfärd på ca 7 min från stadskärnan, vid Pampelonne Beach, Ramatuelle.

På en strandremsa som sträcker sig över 5km kan du välja mellan 26 olika strandklubbar med solstolar och restauranger, men vill du hellre bara slänga ut en handduk på sanden eller bada naken så kan du även göra de på samma strandremsa.

Värt att tänka på är att det finns tre-fyra vägar till stränderna och du når inte alla parkeringar via samma väg, men om du slår in Le Club 55 på din GPS så hamnar du i mitten av remsan om du inte tidigare bestämt vilken strand du vill besöka.

strandklubben cap 21 i st-tropez
Cap 21

Mina tre strandfavoriter är Tropezina, Cap 21 och Nikki Beach:


Cap 21 Les Murenes ligger bäst placerad mitt framför parkeringen och är den stranden som är närmast lunchen på Le Club 55, Cap 21 har även bekväma madrasser på solstolarna vilket är ett stort plus.


Nikki Beach är stekarnas första val och det bästa alternativet för fest, strandklubben har ironiskt nog ingen strand, utan kör pooler och cabanas istället. Nikki har även en bra restaurang och en snabb parkeringsservice, med specialparkeringar för lyxbilar.


Tropezina ligger allra högst upp på strandremsan och här badade, festade och solade mina föräldrar redan på 70-talet. Här är viben familjär och den goda maten i restaurangen kombinerat med bra service och trevliga människor gör detta till mitt första val. Besöker du Tropezina och ser en herre i vitt hår och röda glasögon så är det garanterat ägaren Stefan, finns ingen med så många smaskiga historier om staden, så mingla och fråga på, kanske får du en bjudlunch ;)

De tre översta bilderna är från förra året medan de tre understa togs under sent 80-tal och tidigt 90-tal.


Söndag 14-10-2018

Sista dagen vaknade vi något senare, vår trevliga husvärd Julia hade inga gäster som skulle komma den dagen, så vi fick ha lägenheten så länge vi ville, fördelarna med Airbnb är många :)


Vi försöker att alltid besöka någon av alla vingårdar i området när vi besöker den Franska Rivieran och idag var det dags att hälsa på vår favorit Château Minuty.

Kom först i kontakt med Minuty för säkert 7-8 år sedan, under ett par galna festdagar på "Kallis" då Stockholmarna invaderar Gotland en vecka i slutet på juli varje år. Hade testat många olika sorter Rosé innan, men gillade denna lite extra mycket då den serverades i 3-liters flaskor just då!


vägbeskrivning från Saint-Tropez till Chateau Minuty

Själva vingården ligger ca 10 minuter med bil från Saint-Tropez, men personligen brukar jag under sommaren ta en omväg hem från stranden (svart linje) och på så sätt svänga förbi på väg tillbaka till staden och hotellet. Något jag verkligen kan rekommendera eftersom du passerar en hel del andra vingårdar på vägen, kanske hittar du en egen favorit.


Eftersom rosé endast får drickas under sommarmånaderna enligt mig är det bra att Minuty även har en bra "röpangare" i sortimentet och vi lämnade vingården med ett par av favoriten Prestige Rouge då systembolaget endast säljer Rosé av märket är det bra att bunkra upp för vintern.

Passade såklart även på att dröna lite under besöket, så räkna med att se en Minuty video på sidan snart :)

Château Minuty i Gassin utanför Saint-Tropez
Château Minuty i Gassin utanför Saint-Tropez (Dji Mavic Pro)

När vi återvände från vingården höll solen på att gå ner över Saint-Tropez och det började bli dags för oss att rulla vidare. Vi checkade ut, droppade nyckeln i brevlådan och styrde bilen ut från staden. P.g.a. ett event fick vi köra i 20km/timmen hela vägen ut ur staden då 100-tals Porsche bilar hade svämmat in över staden. Läs mer om event 2019 om du planerar en resa hit och här hittar du även information och vilka dagar marknaden hålls under nästa år.


Planen för resten av resan var att sova över i Nice en natt för att sedan flyga till Rom för ett italienskt äventyr, men den delen hade jag tänkt skriva om en annan gång.


Som ni kanske förstår är detta en väldigt speciell plats för mig och min familj och det finns mycket mer att berätta, men sparar det till mitt nästa besök i Saint-Tropez.


Bilder nedan består av tre födelsedagar, första gången jag åkte vespa, när jag kastade upp Lily i luften, när mamma läste sagor, när vi åt kyckling på stranden La Moutte, när vi drack Aperol spritz på Hotel des Lice och så klart lite fina bilder på mig själv och min familj. Finns även en bild från när jag precis käkat min första köttbit, creepy smile deluxe haha.


Avslutar med en rolig mening jag hörde under en vild festnatt på klubben Les Caves du Roy, när en av nattklubbsbesökarna fuckade ur lite mer än vanligt, en besökare som kallade sig själv för Abu Dhabi och som förmodligen hade någon koppling till Emiratet eller typ ägde det. En mening som jag och mitt crew fortfarande använder än idag när det ska skrytas om att det går bra för någon, en mening jag tror man endast skulle kunna höra här:


- Abu Dhabi in the hooouuuuuuse, Cristal for everyone!!


//

Comments


bottom of page