top of page

Saint-Tropez, Del 2


En solnedgång i hamnen
En solnedgång i hamnen (Iphone X)

Saint-Tropez är en stad där tonvis av galna historier har sin början och ibland sitt slut, är faktiskt fortfarande lite sur på morsan att hon inte tog emot affären som den där oljeshejken de träffade på 80-talet ville köpa åt henne bara för att han kunde. Hade inte varit fel med en liten familjeaffär på Franska Rivieran!

Det lät inte heller så trist när de berättade om nätterna de tillsammans med vänner festade bort i samma shejks lyxsvit på stadens flådigaste lyxhotell, Byblos. Eller ”Diskjockeyn” Mike Davis som de lärde känna under 80-talet och som enligt historien var jazzkungen Miles Davis kusin och som fixade in dem på alla nattklubbar i staden medan miljardärer och kändisar fick köa på.


Vissa saker förändras dock med tiden och Hotell Byblos är tyvärr inte lika anrikt längre som på 80-talet, då prinsar, miljardärer och kändisar huserade i sviterna, nu blir ett enkelrum blir ditt för ”bara” en sisådär 8000kr/natten och några kändisar ser du inte röken av, de sover gott och på någon av de 100-tals lyxyachterna i området.

Planerar du att bo flott i St-Tropez under sommaren får du räkna med att hosta upp en hel del, även för de enklare hotellen i staden får du räkna med minst 2000kr/natt.

Vill du däremot bo som en kung går det bra att hyra en egen båt, som denna t.ex., den blir din för endast 1,3 miljoner i veckan + utgifter. YOLO!


Bättre var det när jag var liten, då bodde vi i en liten villa tillhörande hotellet Les Chimeres som kostade 300kr natten. Här bodde vi när vi semestrade i staden under både min och min systers uppväxt. Ägarna Jean och Madeleine var goda vänner till mina föräldrar sedan många år tillbaka och huset reserverades åt oss varje sommar, förmodligen även till ett specialpris.

Les Chimeres stod tyvärr tomt i flera år efter att ägarna gått bort, men numer har hotellet renoverats och går under namnet Pastis Hotel, ett rum här blir ditt för ca 4000/natten.


Hotell Les Chimeres 1987
Hotell Les Chimeres 1987

När vi bokar hotell nuförtiden väljer vi oftast Hotel des Lices, då det ligger väldigt centralt, har pool och har den där familjära känslan vi söker i staden, men eftersom en pool inte var vår högsta prioritet denna resa så tänkte vi undersöka vad Airbnb hade att erbjuda.


Valet blev en liten lägenhet, centralt placerad med gratis parkering. Ägarinnan Julia mötte upp oss vid ankomst, visade oss lägenheten och guidade oss till vår parkering. Lägenheten låg på nedersta plan ett stenkast från Place des Lices och hade det man normalt behöver för en weekend i staden, ingen lyx men bra placerad och nära till allt.


Ett bra alternativ om du vill spendera lite mer är Hôtel de Paris, det anrika hotellet som i över 10 år var igenbommat pga strul under byggnationen blev klart för några år sedan och är förmodligen det enda i staden med pool på taket. Reser du med en tight budget kan du istället välja Lou Cagnard eller Villa les 4 Saisons, båda familjära och centralt placerade.


Fredag 12-10-2018

Denna resa var första gången jag fick jag uppleva staden i ett annat ljus än jag är van vid. Många restauranger var stängda för säsongen, båtarna i hamnen var färre, alla de konstnärer som brukar sitta och teckna vid vattnet var ett minne blott, och det var riktigt glest med turister. En ganska dyster känsla om jag ska vara ärlig, kändes som att det var så här det var nu. Att människorna hade hittat andra resmål och att staden aldrig mer skulle bli sig lik igen. En ”det var bättre förr” känsla svepte över mig den kvällen, kanske låter jag dramatisk och det var jag också, men ni kanske känner igen den där känslan… man lossas som att den där gamle kollegan/vännen fortfarande är lika skön eller att de där hotellet man besökte som barn fortfarande är lika bra, men innerst inne…. ”det var bättre förr”.


Lördag 13-10-2018

Vaknade upp dagen efter, med samma tankar och med samma känsla. Som tur är, en känsla som snart skulle komma att försvinna!

Jag hade ställt klockan på 08:00, ville försöka döda de trista tankarna genom att ta ett svep med drönaren över staden vid soluppgången.

Fick en bra känsla så fort jag kom ut ur lägenheten. Solen hade precis börjat gå upp och längre bort hördes myllret av människor som förberedde för marknaden på Place des Lices.

Jag kände mig för första gången som en vanlig bybo, en helt vanlig höstdag där jag promenerade i morgonsolen längs de smala gränderna i stadens mitt. Alla negativa tankar glömdes snabbt bort.


Saint-Tropez från ovan
Saint-Tropez från ovan (Dji Mavic PRO)

Jag placerade mig ett tjugotal meter från lägenheten och skickade upp drönaren i luften. WOW! Solen hade precis gått upp och när jag svepte över hamnen började den precis vakna till liv, svårt att inte bli ännu mer förälskad när man ser staden från ovan.


Klockan närmade sig nio och drönaren byttes mot flickvännen, en promenad på ca 45 sekunder och vi var framme. Framme vid marknaden som slagit upp sina stånd två gånger i veckan, året om, i hela mitt liv och som därför är en självklar plats att besöka om du någonsin kommer till St-Tropez.

En marknad där lyx och budget lever i harmoni och där människor från alla samhällsskikt samlas för att leta fynd. Man kryssar mellan strandväskor, oliver, kashmirtyger och linnebyxor. Vare sig du letar efter vintage modeller från Louis Vuitton, solglasögon för 5 euro styck eller en påse oliver dränkta i vitlök, finner du det här, en väldigt speciell plats helt enkelt.The Winger äter

Finns det något värre på en resa än att bli besviken på maten? Inte för mig i alla fall, kanske ännu värre när man kommer hem och någon polare säger, men varför åt du inte där eller där, de har ju super bra käk! De kunde du sagt INNAN JAG ÅKTE!


Det finns en hel del restauranger, barer och caféer i staden, tyvärr är dock många turistfällor och du betalar galet mycket för dålig mat! Stockholm och generellt Sverige håller just nu en väldigt hög klass när det gäller mat så jämför du dessa kommer du bli besviken, men jag skall ändå försöka guida dig till mina favoriter i staden:


Vi börjar från början med en frukost, har dock inte hittat något som riktigt glänser här, men en hotellfrukost på de centralt belägna Byblos eller Hôtel de Paris duger gott och väl som dagens första mål.


Vi går vidare men lunchen! Känner du för en lite finare lunch med vita dukar tycker jag du skall besöka Dior des lices. Lyxig mat och eleganta upplägg i lyxdesignerns egen restaurang, räkna dock inte med en billig nota.

Känner du snarare för lite snabbmat så kan jag rekommendera burgaren på Basilic Burger eller en pizza på Pizzeria Brunos eller L’Hysteria.


Le Club 55 i Saint-Tropez

En bra bit längre bort vid stränderna, i området Pampelonne finner du min lunchfavorit, visserligen ligger restaurangen i Ramatuelle och inte i St-Tropez men ändå värd att nämna, Le Club 55. Här äter du riktigt bra mat i en underbar miljö och med stranden under fötterna, glöm inte att boka i god tid då restaurangen snabbt fylls upp p.g.a. kändistätheten.

Kronärtskocka med aioli är signaturrätten som serveras till förrätt, värt att testa.

Husets Rosé "Le Club 55" håller bra standard och är prisvärt.


Till middag finns det många bra alternativ, skaldjur äter man främst på Le Girelier eller La Ponche, vill man hellre ha pasta så rekommenderar jag Canastel.

Är du ute efter mer hålligång och ser middag som en start på festen, då skall du bege dig till L’Opera, La Quai eller La Gioia.


Om det fortfarande finns plats i magen efter middagen och en dessert står på önskelistan, så har jag tre favoriter. Det klassiska alternativet är att passera Barbarac, plocka upp några kulglassar och vandra vidare längs hamnen.

Alternativ nummer två är Crêperie Grand Mariner, vilket är stans bästa crêperie, här finns inga andra råd än en stor klick Nutella!

Om du är ute efter att sitta ner och ta det lugnt under efterrätten, bör du besöka Sénéquier nere i hamnen. Här sitter du i röda ”regissörsstolar” och tittar på människorna som promenerar förbi, en Café/bar som funnits i staden så länge jag kan minnas. Hit kommer jag för att äta det enda prisvärda på menyn, choklad mousse. Låt dig inte luras av texten, ”för två eller fler”, denna efterrätt är absolut inte för två personer, man kan lätt vara sex på den portionen jag och min flickvän fick sist, och betalar man 30 euro för lite mousse så är det bra att det är just mycket mousse 😉.


Om sötsaker inte är något för dig och du hellre avrundar kvällen med en drink så har jag två favoriter till dig. Antingen tar du en Moët mojito på White 1921 eller en klassisk Old Fashioned i pianobaren på Hôtel Le Yaca, båda barerna har riktigt hög klass på sina cocktails.


Moët Mojito i baren White 1921
Moët Mojito, White 1921

//

Comentários


bottom of page